Lanolin

lanolin

  

Lanolin nedir?

Lanolin nasıl elde edilir?


Lanolin koyun veya keçi yününden elde edilen bir maddedir. Peki lanolin nasıl elde edilir? Yünü, ön yıkama ile madeni tuzlarından temizlenir sonra sabunlu su veya alkali çözeltisi ile yıkanır. Bu yıkamada lanolin, yünden alınmış olur. Bu sabunlu su, % 0,5-5 miktarında lanolin bulundurur. Bu karışımda lanolin emülsiyon şeklinde olup, çok küçük tanecikler halinde karışımdan ayrılır. Bu emülsiyondan lanolini ayırmak için, santrifüj, asitle çöktürme veya Ca ve Mg tuzu halinde çöktürme metodları kullanılabilir.


Lanolin i arıtmak için, özel toprak süzgeçlerden süzülür. Rengi ağartılır. Bu işlem için sülfat asidi, potasyumbikromat, klor ve hidrojen peroksit kullanılır.


Kaç Çeşit Lanolin Vardır?


Lanolin iki çeşittir. Biri hidrate (sulu) lanolin olup, sarımsı beyaz renktedir. Sulu lanolin, yaklaşık % 30 kadar su ihtiva eder ve suda çözünmez. Kloroform ve eterde çözünür. İkincisi ise susuz lanolin olup, yarı katı ve sarımtrak bir maddedir. Suda çözünmez, fakat kendi ağırlığının iki misli su ile bir karışım verir ve bu karışımdaki lanolin, sudan ayrılmaz. Diğer organik çözücülerde ve sıcak alkolde çözünür.


Lanolin nerelerde kullanılır?

Lanolin saf halde mi bulunur?


Lanolinin kullanım alanı çok yaygındır. Ticarette en çok sulu (hidrate) lanolin kullanılır. Lanolin, merhemlerin yapımında, kozmetikte, el kremlerinde, traş kremlerinde, tüy dökücü kremlerde ve kolloidal gümüş merhemi gibi nüfuz edici merhemler de kullanılır.


Lanolin saf halde mi kullanılır? Türk kodeksine göre lanolinin terkibi, 13 kısım lanolin, 4 kısım su ve 3 kısım sıvı parafindir. Tek başına kullanıldığı gibi vazelin ya da domuz yağı ile karıştırılmış halde kullanılabilmektedir.  Lanolin bugün pek çok kozmetik malzemesinin ve gıda ürünlerinin içinde bulunur. Hafif antiseptiktir, saçların kırılmasını önler (şampuanlara katılır), cildi güzelleştirir. Antioksidanlar kullanılarak uzun süre korunabilir. Lanolin kozmetik, cilt kremleri ve nemlendirici şampuanlarda bulunur. Bu ciltte var olan nemi kilitler ve çevresinde hava depolayarak nemi emer. Bebek preparatları, hamur(macun) şampuanlarda, yanık yardımcıları, makyaj malzemeleri, saç sprey plastikleştiricileri, saç koruması, traş kremleri, el sabunları, evcil hayvan ürünleri, dudak stickleri, koruyucu krem ve losyonlar, güneş koruyucularının içeriğinde lanolin bulunmaktadır. Ayrıca gıdayla temasa gelecek kauçuk maddeler için plastikleştirici, sakız ana maddesi için plastikleştirici, gıda teması için yüzey yağlayıcı, gıda temasında kağıt ve kağıt panosu için köpük giderici ajan, sulu ve yağlı gıdalarla temasta kağıt ve kağıt panonun komponenti, metalik eşya üretiminde yüzey yağlayıcı, selofanın komponenti olarak, kaplamalarda köpük giderici ajan olarak lanolin kullanılır.


Lanolin zararları

 

Lanolinin zararları, lanolin zararlı mı ? denince akla ilk olarak  alerjik etki göstermesi, tahriş edici olabilmesi ve kansorejen olması sayılabilir. Lanolin üretiminde kullanılan yardımcı maddeler kişilerde alerjik etki gösterebilir. Lanolinin kanserojen olduğuna dair tespitler bulunması ile birlikte tahriş edicidir. Ayrıca lanolin içeren ürünlerde DDT (Böcek İlacı) ye rastlanmıştır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR