Helal, Allah'ın ayetler ile insanlara ulaştırdığı, kişiye zarar vermeyen her şeyi yapabilme durumudur. Ayrıca Helal kelimesi Arapça'dan dilimize giren ve izin verilmiş anlamına da gelmektedir. Müslümanlar olarak bizler de helal nedir deyince, hayatlarımızda hal ve hareketlerimizin uygun olup olmadığı zamanlarda da söylenmektedir. Müslümanlar olarak helal şartlarına uygun olarak haramdan uzak durduğumuz sürece Allah'a ibadet etmiş oluruz.
Helal yerine bazen caizdir veya eylem mübahtır anlamlarına da geldiğinden duyulduğunda şaşırılmamalıdır. Helal olan hareketler sonucun da sevap yoktur sadece Allah'a olan inancınızı göstererek ibadet etmiş olursunuz. Haram olan bir yiyeceği yediğinizde veya içtiğiniz vakit günah sayılabilmektedir.
Müslümanlara bir şey zararlıysa yada faydadan çok zararı var ise müslümanlara yasak kılınmıştır. Ayetler ile de anlatılan haram ve helal de iyi ve güzel şeyler helal kılınmış fakat pis ve insanın kendisine zararlı olan şeyler de haram olarak kılınmıştır.
İslam da koyulan bazı kurallar bulunmaktadır. Bunlar insanın şerefini, iffet ve namuslarına aynı zamanda haklarını korumak, insanın kendini kötülüklerden uzaklaştırması her iki dünyada da kişiye huzur verilmesinden dolayı yapılması gerekmektedir. Kişi, bu kurallara uyduğu takdir de topluma ve sosyal çevresine karşı iyi bir insan olarak görülür. Üzüntü, sıkıntı veya manevi kayıplar da yaşamaz. Müslüman bir kişi bunu sorgulamaz.
Gimdes, yiyeceklerin denetimini yaparak kişinin sağlığına zarar verip vermeyeceğini kontrol eder. Eğer yiyecekler İslam'a uygun bir şekilde yapılıyorsa helal gıda olarak adlandırılabilmektedir. Helal sertifikası olan bir ürün varsa şüphesiz gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.
Helalin ne demek olduğunu müslüman olmalarına rağmen hala karıştıranlar da bulunmaktadır. Helal nedir deyince kimisi helalin yapıldığı zaman hiçbir yararı olmadığını düşünür. Halbuki öyle değildir. Helal olan şeyleri yaptığınız zaman hem içiniz huzurlu olacaktır hem de yiyip içecekleriniz arasında bedeniniz sağlıklı kalacaktır.
Dinin amaçları arasında insanları olgunlaştırmakta bulunmaktadır. İnsanın çevresindekileri ve topluma birer örnek olunması için çabalanır. İslam için tek bir hayırlı insan binlerce kişiye denk getirilebilir. Kişi haram lokma yemedikçe, kimsenin hakkını almadıkça günahını almadıkça huzurlu bir şekilde hayatını sürdürür. İslam da verilen emirler ve yasakların hepsi insanın yararına olmak şartı ile verilmiştir. İslam'da sadece insanın mutluluğu için uğraşılır ve insanların İslam'da yazanlara uyulması beklenmektedir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.